Historien om BMW:s Formel 1 satsning. Del 1: Vem ska köra i stallet?

Det är sent 1999. Mika Häkkinen har precis kört hem sin andra VM – titel i Formel 1. Spänningen har knappt lagt sig innan det börjar nalkas nya spännande vintertester inför säsongen 2000. Med på dessa vintertester kommer för första gången BMW vara, genom att de har byggt motorn till Williamsstallet. Williams ja. Sedan Renault slutade förse dem med motorer har deras framgångar kraftigt dalat. De har dalat så mycket att stallet inte har vunnit ett lopp under två säsonger. Visst har det funnits höjdpunkter i form av några enstaka pallplatser, men det är knappast något som skänker någon glädje till den gamla antagonisten Frank Williams, vars enda målsättning är att stallet ska kunna vinna världsmästerskapet varje gång de deltar i VM. Därför har Frank under 1999 förhandlat fram ett samarbete med motortillverkaren BMW. Målsättningen ska nu vara att inom en treårsperiod ta tillbaka den åtråvärda Formel 1 VM – titeln.

Vem ska köra bilen?

Första testerna med den nya motorn är lovande och stallet har helt klart gjort stora framsteg genom att förhandla fram detta motoravtal. Men en sak som alla undrar är: vem ska köra bilen? Ralf Schumacher är ju ganska given efter att han både är tysk och dessutom under förgående säsong varit totalt överlägsen mot den stackars Alexander Zanardi. Även om Zanardi envist menar att han har kontrakt till nästa säsong, så är det inte många av de som följer Formel 1 som på allvar tar hans ord. Det visar sig att stallet vill testa två olika förare mot varandra för att se vem som är snabbast och mest lämpad till att ratta Williams första BMW försedda bil under nästkommande säsong. Zanardi är inte en av dessa. Istället ska denna ära gå till en ung brittisk förare vid namn Jenson Button och hetlevrad brasiliansk förare vid namn, Bruno Junquiera. Testet är ett så kallat ”shoot out” test mellan dessa två förare. Att förarna tävlar om en plats inför nästa årssäsong är inget som någon av förarna vet något om. Jenson visar sig vara snabbast. Han får efter testet reda på att han vid sidan av Ralf Schumacher kommer att få köra milleniets första BMW Williams F1 bil.

Personliga reflektioner

Vad tänkte jag när nyhetsbomben slog ner om Jenson Button? Nog var jag mest förvånad. Det var ju inte direkt så vanligt under den tiden att unga killar som Jenson från ingenstans fick chansen att köra Formel 1. Min andra tanke var att det skulle bli fruktansvärt spännande att se BMW tillbaka i Formel 1. I mina ögon. Ferrari och McLaren Mercedes hade ju dominerat sporten ganska kraftigt, så därför kändes det som ett nyttigt tillskott till startfältet med ytterligare ett fabriksmärke. Detta var alltså mina första reaktioner kring BMW:s återkomst till sporten.  Gillar du BMW lika mycket som jag gör? Då tycker jag du ska besöka ett av Sveriges största lager av BMW reservdelar och tillbehör. Du hittar där allt till din BMW och mycket mer!