Hjälmar för motocross

Att ge sig ut på sin motocross utan en godkänd hjälm är inte bara dumdristigt, det är livsfarligt! Alla godkända hjälmar för motocross har genomgått ett antal tester för att försäkra att de håller för en kraftig vurpa och slag mot huvudet. Alla som har kört eller fortfarande kör motocross vet att det är vanligt att gå omkull, eller vurpa och att det för det mesta går ganska bra och du kan hoppa upp på hojen igen, men ibland går det riktigt illa och då kan det rädda liv att ha en godkänd motocrosshjälm.

En bra hjälm för motocross

Det finns ett företag som tillverkar fantastiska hjälmar för både cyklister och motocross förare och det med ett patenterad system som heter Mips. När du krockar med en hjälm som innehåller Mips lösning så innebär det att huvudet kan röra sig 10–15 mm inuti hjälmen, dessutom i alla riktningar då ett slag kan komma snett utifrån. Detta gör att rotationskraften som huvudet utsätts för minskar och därmed minskar också riskerna för allvarliga hjärnskador. Denna patenterade lösning för hjälmar är revolutionerande och förhoppningsvis kommer alla tillverkare av hjälmar (oavsett sport) att använda sig av denna lösning.

Hjälm för sneda slag

En hjälm för motocross måste skydda huvudet mot slag om föraren kraschar men olika hjälmar skyddar mot kraftiga slag på olika sätt. De flesta andra hjälmar är tillverkade för att skydda mot så kallade raka slag. Men om du tänker efter hur det kan se ut när en motocrossförare kraschar så är det sällan raka slag som hjälmen och huvudet utsätts för. Vurpar du i hög fart på en grusväg eller stig så gör rörelseenergin att rotationsrörelsen när föraren träffar marken att leds vidare in i hjärnan, därav risken att utsättas för allvarliga hjärnskador. Därför fungerar Mips säkerhetssystem så bra eftersom huvudets rörelse inuti hjälmar minskar rotationsrörelsen och de negativa effekterna på hjärnan.