Allt om påskjutsbroms

Jag kan inte så mycket om bilar. Jag har en bil och den rullar, jag bromsar ibland och jag blinkar när jag ska svänga. Det är liksom inte så mycket mer än så. Däremot så har jag lärt mig väldigt mycket om en speciell sak då jag har en morfar som är otroligt intresserad av just påskjutsbromsar.

En påskjutsbroms från Valeryd är i toppklass menar morfar. Oavsett om den kommer från Valeryd eller inte så är en påskjutsbroms en mekanisk anordning som när man bromsar omvandlar den rörelseenergin via bormshävaren som drar i bromsöverföring och kraften överförs genom en expander i varje hjulbroms där bromsbackarna i sin tur pressas ut emot bromstrumman och skapar då till slut en bromsverkan. Just dem här mekaniska bromsarna är helt dominerade på marknaden i Europa och finns på både släpvagnar, husvagnar, båttrailers, olika biltransporttrailers och trailers där du exempelvis kan köra hästar.

Morfar kan sin sak

Morfar är som sagt expert på just påskjutsbromsar och jag ska vara helt ärlig och säga att jag inte va så jätteintresserad till en början. Jag har varken någon släpvagn eller husvagn men har däremot ett stort intresse för hästar. Med andra ord händer det ganska ofta att vi använder vår tranporttrailer för att förflytta min häst inför tävlingar.

Jag fick då kunskapen från morfar om bromsen och dess importens eftersom när bromsen inte fungerar så kan det hända hemska olyckor. Vi läste bland annat om en hästtransport som hade en trasig påskjutsbroms och blev i sin tur stannade av polisen som tur var, utav en slump. Dem upptäckte då att den var trasig och fick då bra nog hjälp att ta sig till en verkstad för att få den lagad, tur det så att varken hästar eller människor skadas på vägen.